Webtilgængelighed sikrer, at alle uanset en funktionsnedsættelse kan bruge digitale løsninger. Hos Digitaliseringsstyrelsen finder du omfattende ressourcer til at forstå og implementere webtilgængelighed på din platform. Vi har samlet et overblik over, hvad du kan finde på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside samt de vigtigste pointer.
Se her: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/
Vejledninger og ressourcer
Digitaliseringsstyrelsen tilbyder detaljerede vejledninger, der hjælper dig med at forbedre tilgængeligheden i dine digitale løsninger. Vejledningerne dækker emner som testmetoder, videovejledninger, tilgængeliggørelse af dokumenter, udfyldelse af tilgængelighedserklæringen mm.
Læs mere her: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/vejledning/
Lovgivningen
Digitaliseringsstyrelsen beskriver, hvordan webtilgængelighedsloven sikrer, at offentlige websteder og mobilapplikationer er tilgængelige for personer med handicap. Loven, der trådte i kraft i 2018, implementerer et EU-direktiv og fastsætter standarder for tilgængelighed samt krav om tilgængelighedserklæringer. Digitaliseringsstyrelsen overvåger overholdelsen af loven og tilbyder værktøjer til at hjælpe med at opfylde kravene.
- Se webtilgængelighedsloven her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2018/692
Læs mere her: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/lovgivning/
Monitorering og tilsyn
Digitaliseringsstyrelsen udfører løbende monitorering og tilsyn for at sikre, at offentlige hjemmesider overholder kravene om webtilgængelighed.
Digitaliseringsstyrelsen anvender forskellige værktøjer til forenklede og dybdegående monitoreringer af websteder og mobilapplikationer for at teste tilgængeligheden.
Forenklede monitoreringer
Udføres automatisk med værktøjet QualWeb, der kan identificere og teste alle sider på et websted for tilgængelighed baseret på W3C ACT-regler.
Dybdegående monitoreringer
Bruger manuelle testmetoder baseret på WCAG-EM og “Trusted Tester”-metoden, som omfatter omfattende evaluering af websider, dokumenter og selvbetjeningsløsninger.
Monitoreringsscore
Websteder og applikationer tildeles en score, der fortæller, i hvilken grad løsningen overholder tilgængelighedskravene. Scoren bruges til at angive overholdelsesstatus i tilgængelighedserklæringer, opdelt i tre kategorier: “overholder fuldt ud”, “overholder delvist” eller “overholder ikke”.
Læs mere her: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/monitorering/
Inqlude IT har siden 2021 været leverandør af testopgaver mm i forbindelse med Digitaliseringsstyrelsens tilsyn – se her: https://inqludeit.dk/cases/digitaliseringsstyrelsen-monitorering-af-offentlige-webloesninger/
Værktøjer og testmetoder
Styrelsen har samlet en række værktøjer, som kan hjælpe dig med at teste og forbedre tilgængeligheden på din egen hjemmeside. Disse værktøjer er designet til at være lette at bruge og kan identificere problemer som for eksempel manglende alt-tekster, dårlig kontrast og ikke-tilgængelige formularer.
Se her: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/vejledning/manuelle-testmetoder/