7 (udbredte) myter om webtilgængelighed
I en digital tidsalder, hvor internettet er blevet en uundgåelig del af vores daglige liv, er webtilgængelighed blevet mere end bare en god praksis – det er blevet en nødvendighed. At sikre, at alle, uanset evner eller begrænsninger, kan få adgang til og bruge din platform er afgørende for at skabe den gode oplevelse. På trods af vigtigheden hersker der dog stadig mange myter omkring webtilgængelighed. Derfor har vi samlet syv af de mest udbredte myter, for at aflive dem én gang for alle.
- Det er kun for handicappede: Denne myte er en af de mest udbredte. Mens webtilgængelighed bestemt er vigtig for brugere med funktionsnedsættelse eller handicap, er det langt fra det eneste formål. Det gavner ligeledes brugere med midlertidige, situationsbestemte og aldersbetingede funktionsnedsættelser. Du kan læse mere om de forskellige funktionsnedsættelser på Digitaliseringsstyrelsen: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/om-webtilgaengelighed/
- Tilgængelighed er forbeholdt ganske få mennesker: Selvom det er oplagt at tro, at webtilgængelighed kun er relevant for en lille del af befolkningen, er sandheden, at det er til gavn for alle. Eksempelvis kan alternativ tekst på billeder hjælpe med søgemaskineoptimering, så din hjemmeside rangerer højere på Google. Ved at bruge letlæselige skrifttyper og høje kontraster kan du gøre det lettere for alle at læse dit indhold.
- Et overlay løser problemet: Et overlay er et værktøj, der tilføjer et ekstra lag til dit websted for at gøre det mere tilgængeligt. Der findes en del af disse værktøjer på markedet. Det virker som den enkle og geniale løsning på alle tilgængelighedsproblemer. Dog er virkeligheden en del mere kompleks. Overlays skal ses som en midlertidig løsning, der ikke løser de underliggende tilgængelighedsproblemer. De kan endda skade mere end de gavner, så vores råd er, at gøre det rigtigt fra start. Man løser heller ikke rustproblemer på en bil ved at give den en gang ny maling og lak – man skjuler bare problemet for en kort tid.
- Webtilgængelighed er kun teknisk: Mens de tekniske aspekter af webtilgængelighed ikke kan undgås, er det også vigtigt at nævne, at det i lige så høj grad handler om design og indhold. At skabe indbydende og brugervenlige løsninger for alle kræver en holistisk tilgang, der involverer både udviklere, designere og indholdsproducenter.
- Webtilgængelighed ødelægger designet: Webtilgængelighed handler ikke om at ofre æstetik for funktionalitet. Tværtimod kan det faktisk forbedre designet ved at skære ind til benet og fjerne unødvendige elementer samt at fokusere på eksempelvis farvekontraster, overblik og hierarki.
- Det er kun et juridisk spørgsmål: Selvom lovgivningen via Web Content Accessibility Guidelines (WCAG (https://www.w3.org/TR/WCAG21/)) sætter standarder og krav for webtilgængelighed, handler det ikke kun om at undgå at få problemer med lovgivningen. Det handler først og fremmest, og måske endda vigtigst af alt, om at sikre, at alle har lige muligheder og adgang til information og digitale tjenester.
- Det er for svært at implementere: Mens nogle aspekter af webtilgængelighed kan virke komplekse, er det langt fra umuligt at implementere. Der er masser af ressourcer, værktøjer og eksperter til rådighed for at hjælpe med at gøre processen mere håndgribelig. Og som med enhver anden færdighed bliver det lettere med praksis og erfaring. Webtilgængelighed er en kvalitetsparameter på fod med og overlappende med brugervenlighed. Og derfor er det også som andre kvalitetsparametre meget lettere at indbygge i løsningen fra starten – allerede i design fasen kan man lægge grundlaget for en god og webtilgængelig løsning.
Inqlude IT er et team af specialister i webtilgængelighed. Vi har hjulpet både offentlige organisationer og private virksomheder med webtilgængelighed i overensstemmelse med lovgivningen, og ikke mindst med brugeren i centrum. Vi er med gennem hele processen fra test og udarbejdelse af optimeringsguide til gentest efter implementering.
Se nogle af vores cases her: https://inqludeit.dk/cases/
Kontakt os (https://inqludeit.dk/kontakt-os/) for et uforpligtende tilbud på test af webtilgængelighed.