3 værktøjer til test af farvekontraster

Farvekontraster spiller en afgørende rolle for tilgængeligheden og brugervenligheden på digitale platforme. At sikre tilstrækkelig kontrast mellem tekst og baggrund og mellem forskellige farver er ikke kun et spørgsmål om æstetik. Det er også afgørende for personer med synsnedsættelser, farveblindhed eller andre funktionsnedsættelser. Her præsenterer vi tre værktøjer, der gør det nemt at teste farvekontraster og sikre overensstemmelse med standarder som WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) – læs mere i den via dette link: https://www.w3.org/Translations/WCAG21-da/

1. Color Contrast Analyser (CCA) fra TPGI

Color Contrast Analyser (CCA) er et simpelt, men kraftfuldt værktøj, der officielt anbefales af Web Accessibility Initiative (WAI). Det er designet til at identificere farvekontraster mellem tekst og baggrund og giver en pålidelig vurdering af tilgængeligheden på dine digitale platforme. En af fordelene ved CCA er dens tilgængelighed på både Windows og Mac-platforme, hvilket gør det til et fleksibelt valg for alle udviklere og designere.

Værktøjet er gratis, og du kan downloade det via dette link: https://www.tpgi.com/color-contrast-checker/

2. A11Y: Audit + Color Contrast (kun til Mac-brugere)

Audit + Color Contrast er et værktøj skræddersyet til Mac-brugere, der ønsker en intuitiv løsning til at teste farvekontraster direkte på deres desktop. Det giver en nem og hurtig måde at evaluere kontraster og identificere eventuelle tilpasninger, der er nødvendige for at opfylde tilgængelighedskravene. Hvis der findes kontrastproblemer, vil appen foreslå andre tilsvarende farver, som overholder kravene. Appen er gratis og hentes i App Store og vises som et lille ikon i top-baren.

Du kan hente appen her: https://apps.apple.com/lk/app/a11y-audit-color-contrast/id1095478187

3. Tanaguru contrast-finder (anbefales til udviklere, myndigheder, virksomheder og webbureauer)

Tanaguru contrast-finder er et avanceret værktøj, der er ideelt til udviklere og organisationer med specifikke tilgængelighedskrav. Ud over at teste farvekontraster giver det forslag til alternative farver for at optimere tilgængeligheden. Dette er særligt nyttigt, hvis du har en “brand”-farve, der ikke kan ændres.

Tanaguru contrast-finder hjælper med at sikre, at din digitale platform overholder lovkravene, især med hensyn til minimumskrav til kontrastforhold.

Værktøjet er gratis og kan findes her: https://contrast-finder.tanaguru.com/

Minimumskrav

Selvom der findes minimumskrav for kontrastforholdet mellem tekst og baggrund og mellem forskellige farver, så er det en god investering at sikre gode kontraster til gavn for alle brugere. Det idéelle er at fastlægge disse farver allerede i designfasen af dit projekt.

Der er følgende minimumskrav i WCAG standarden:

  • Brødtekst: Minimumskravet er et kontrastforhold på 4.5:1.
  • Overskrifter og stor tekst: Minimumskravet er 3:1.
  • Grafiske objekter som knapper og meningsgivende objekter: Minimumskravet er 3:1.

De værktøjer, vi har præsenteret her, gør det muligt for designere og udviklere at opfylde ovenstående krav og sikre, at deres digitale platforme er tilgængelige for alle brugere uanset eventuelle synsnedsættelser.

Med disse værktøjer ved din side kan du være sikker på, at farvekontrasterne på dine digitale platforme er i overensstemmelse med tilgængelighedsstandarderne og tilbyder en brugervenlig oplevelse for alle brugere.

Husk, at det ikke “kun” er personer med funktionsnedsættelser, der kan have svært ved at skelne kontraster. Det gælder i høj grad også for ældre personer og personer, der befinder sig i situationer, hvor gode kontraster er en fordel, f.eks. udenfor i sollys.

Del dette indlæg