Folk forbinder ofte mennesker med autisme med Rainman eller andre, der har mærkelige “superkræfter” – som kan huske 1000 vis af decimaler i pi, kan togplaner udenad, … Dem findes der også nogle af, men det er et fåtal, der har disse superkræfter.
Men der er mange autister, der har særinteresser, som man dyrker ned i mindste detalje. Det kan være bestemte spil, manga, japansk, musik indenfor snævre genrer, politik ….
Når man er professionel med autisme
- Man har en veludviklet kvalitetssans – opgaverne løses til punkt og prikke.
- Man arbejder struktureret og effektivt og er altid fokuseret på løsning af opgaven.
- Man er oftest detaljeorienteret, så man finder fejl, som andre meget let ville kunne overse.
- Man har en ret høj IQ, når det kommer til de faglige opgaver, og man tænker meget logisk.
- Man er god til at sætte sig ind i kompliceret stof (hvis det interesserer én).
- Og når man sætter sig ind i et emne, så er det 100% – ikke overfladisk, som nogle af os andre. Hvis man er ekspert, så er man EKSPERT.
- Man fokuserer 100% på opgaven, og der er ingen skjulte dagsordener. Man er god til at tage mod kritik, hvis den er saglig og velbegrundet. Ligesådan med ros – det skal man også kunne argumentere for.
- Man sørger for at få afklaret ALLE spørgsmål / usikkerheder ifm en opgave, inden man går i gang.
- Man arbejder 100% effektivt, hvis man får lov at færdiggøre en opgave, inden man sættes til en ny – skift mellem opgaver er svært for autister (som det er for alle os andre, hvis vi ville indrømme det).
De fleste personer med autisme har det svært i sociale sammenhænge, hvor tingene kan være uforudsigelige. Ens energi drænes af sociale aktiviteter, og man omtaler ofte begrebet “sociale tømmermænd”. Sociale aktiviteter, der tager udgangspunkt i noget konkret, som f.eks. brætspil, gaming eller andet, har man det meget bedre med.
Særlige vilkår
- De fleste af Inqlude IT’s ansatte er ansat i fleksjob (12-25 timer) – de arbejder så målrettet, at de brænder deres energi af hurtigere end andre.
- De er til gengæld effektive, holder ikke mange “unødvendige” pauser, og kan nå at lave næsten lige så meget som andre på en hel dag.
- Leder sørger for struktur og forudsigelighed ift hvad der sker på arbejdspladsen – klar planlægning, prioritering og forventningsafstemning ift opgaverne.
- De sociale aktiviteter er tilpasset medarbejdernes interesser – brætspil mm.
- Vores medarbejdere har ofte sensoriske udfordringer – påvirkes af lyd, uro mm. Så vores kontorer er mindre kontorer, de ansatte sidder ofte med hørebøffer på.
- Vores medarbejdere kan i perioder have nogle udsving og blive ustabile – dette især hvis der er noget på hjemmefronten, der ikke er helt ok – en bedstefar, der dør, yndlingskatten, der dør, håndværkere, der skal renovere lejligheden.
Hvordan man arbejder bedst sammen med personer med autisme
- Hav fokus på det faglige i opgaven – så har du en supergod sparringspartner.
- Undlad at tro, at det giver mening at fortælle vores medarbejdere om dine børnebørn, sociale aktiviteter og andet, der ikke er indenfor deres interesseområde. Det gør jeg (Orla, red.) alligevel selv – mest for at træne dem lidt i, hvad man kan tale med sin borddame / herre om til fester og sammenkomster (hvilket de i øvrigt gør alt hvad de kan for at undgå).
- Sørg for at have struktur og planer – forudsigelighed er nøgleordet her.
- Hvis der skal diskuteres noget fagligt, så sørg for, at de har haft lejlighed til at sætte sig ind i stoffet på forhånd.