Autisme i en arbejdsrelateret sammenhæng

Plakat for filmen Rain Man med Dustin Hoffman og Tom Cruise

Filmen Rain Man og opfattelsen af autisme.

Der findes næppe nogen anden begivenhed, som har haft en større effekt på den generelle opfattelse af, hvad autisme er, end udgivelsen af filmen Rain Man i 1988. Og selvom jeg synes, at det er positivt, at filmen skabte opmærksomhed omkring autisme, medførte det desværre også efter min mening en generel fejlopfattelse af, hvad autisme er. En fejlopfattelse, der fortsat er udbredt i dag.

For når man ser filmen, får man nemt indtrykket af, at det at være autist er synonymt med at være et geni. Rain Man-figuren, spillet af Dustin Hoffman, kan f.eks. læse og huske en hel telefonbog (det var dengang, man havde telefonbøger) og derefter med det samme genkalde sig nummeret, når han møder telefonnummerets ejer.

Autisme i den virkelige verden

Men én ting er opfattelsen af autisme, noget andet er virkeligheden. Min erfaring er, at der kun er en forsvindende lille brøkdel af autister, som har Rain Man-evner. Men det filmen trods alt fanger rigtigt er, at et kendetegn ved autisme er et højt fokus på nogle få særlige interesseområder, som kan spænde over alt fra et særligt bilmærke til indiansk kultur eller for Rain Man-figuren, et særligt tv-program. Ofte er det intense interesse fokus, sammenholdt med en generel mangel på interesse eller evne til alment socialt samvær (hyggesnak), den måde man kan genkende en autist på. Men det skal siges, at man også sagtens kan støde på en autist, hvor man umiddelbart ikke vil have nogen anelse om, at vedkommende er på autismespektret, som f.eks. den kendte skuespiller, Anthony Hopkins.

Min pointe her er ikke kun at aflive nogle af de mest sejlivede myter om autister, men også at slå et slag for at undgå en evt. berøringsangst omkring autisme. Autister er mennesker, som mennesker er flest – Hans, Lise, Peter, Jamal osv, der som alle har følelser, interesser, familier og en lyst til at deltage på lige fod i samfundet som alle andre. Men mest af alt mennesker, som man ikke bør reducere til kun at være autister.

Autisme i en arbejdsrelateret sammenhæng

I det daglige arbejde tænker jeg ikke på, at jeg arbejder sammen med personer på autismespektret. Jeg nyder blot det daglige arbejde og den ro og fokus, der er på løsning af opgaverne – helt fri for intriger og skjulte dagsordener, som man ofte ser på arbejdspladser. Jeg har udelukkende fokus på at se de særlige kompetencer, mine medarbejdere har i forhold til de opgaver, vi løser. Og heldigvis er de rigtig gode til ting, som jeg selv er ret dårlig til, f.eks. at holde styr på detaljerne i vores opgaver, sidde fokuseret og arbejde med opgaverne uden at skifte kontekst og finde på overspringshandlinger.

Jeg gør mig dog ekstra umage med at sikre forudsigelighed, tydelige planer og klar prioritering af opgaverne. Jeg har hen over den seneste årrække lært, at det øger trivslen, nedbringer sygefraværet og skaber de bedste resultater. Ledere i alle virksomheder burde gøre sig den ekstra umage, og de vil se, at stress-niveauet falder hos deres medarbejdere.

I kommende indlæg vil jeg prøve at give mine bud på, hvilke fokusområder, man skal være opmærksom på, når man er leder for personer med en autismeprofil. Jeg kan afsløre, at langt de fleste områder og tiltag ville blive modtaget med kyshånd fra alle medarbejdergrupper.

Inqlude It er en nonprofit, privat virksomhed, der har digital inklusion som det sociale grundlag. Vi arbejder for at sikre, at de mange digitale løsninger er tilgængelige for alle, uanset om du har en funktionsnedsættelse som nedsat syn, blindhed, hørehæmmet / døv, bevægelseshandicappet, ordblindhed eller blot er kommet op i årene og har brug for større tekster og bedre kontraster. Op mod 30% af den danske befolkning har ifølge dem selv en større eller mindre funktionsnedsættelse, der giver dem udfordringer med digitale løsninger.

Læs mere her: https://inqludeit.dk/struktur-og-planer-godt-for-alle-isaer-for-personer-med-autisme/

Og her: https://inqludeit.dk/fra-kok-til-tilgaengelighedsekspert/

Læs her om kendte personer med autisme / aspergers:

https://autisme-asperger.dk/personligefort/352/kendte-personer-med-asperger


#autisme #inklusion #inkludering #webaccessibility #digitalinclusion

Del dette indlæg

Du vil måske også være interesseret i...