Sådan gør du din digitale platform tilgængelig

Gør din digitale platform tilgængelig: En vejledning til ejere af digitale løsninger

I en tid hvor stort set alt foregår online – fra shopping til kommunikation og køb af serviceydelser – er det afgørende at sikre, at din virksomheds digitale tilstedeværelse er tilgængelig for alle. Webtilgængelighed handler om at skabe hjemmesider og digitale platforme, der kan bruges af alle mennesker, uanset eventuelle handicaps eller begrænsninger. Dette betyder at du skal tage hensyn til brugere med forskellige behov og evner, såsom syns-, høre- og motorisk funktionsnedsættelse samt personer med kognitive udfordringer.

Hvorfor er webtilgængelighed vigtigt?

Men hvorfor er det egentlig så vigtigt at investere tid og ressourcer i at gøre din hjemmeside tilgængelig for alle? Lad os dykke ned i nogle af fordelene ved webtilgængelighed, og hvorfor det er mere end blot en god gestus.

  1. Bedre brugeroplevelse: Når din hjemmeside er tilgængelig for alle, uanset brugerens evner, skaber du en mere positiv og inkluderende oplevelse for dine besøgende. Dette vil føre til generel øget tilfredshed, loyalitet og gentagne besøg. Funktionsnedsættelse eller ej; hvem ville ikke blive frustreret over en webshop med et uoverskueligt købsflow eller så ringe farvekontraster, at teksten er nærmest umulig at afkode? Webtilgængelighed skaber helt enkelt en bedre oplevelse for alle, uanset hvem de er.
  2. Nå ud til flere kunder: Ved at sikre, at din digitale platform kan bruges af alle, åbner du døren for en bredere vifte af potentielle kunder. Dette inkluderer mennesker med handicap, ældre mennesker med nedsat funktionsevne og andre, der måske ellers ville have haft svært ved at interagere med dit indhold.
  3. Bedre SEO og rangering på Google: Søgemaskiner som Google prioriterer websteder, der er designet med tilgængelighed i tankerne, da det bidrager til en bedre brugeroplevelse. Bedre brugeroplevelse er lig med længere besøgstid på din hjemmeside, hvilket Google belønner dig for. Ved at optimere din hjemmeside for tilgængelighed kan du derfor også forbedre din placering i søgeresultaterne og øge synligheden for din virksomhed online.

Hvordan kommer du i gang med at skabe en tilgængelig løsning?

Når du står over for udfordringen med at gøre din digitale platform tilgængelig, kan det virke som en kompleks opgave. Imidlertid er der konkrete skridt, du kan tage for at forbedre tilgængeligheden på din hjemmeside. Nedenfor er beskrevet nogle af de ting, som du let selv kan teste i din løsning:

  1. Alternative tekster på billeder og videoer: Tilføj beskrivende alternative tekster til dine billeder og andet visuelt indhold. Så kan personer med synshandicap forstå indholdet ved hjælp af skærmlæsere. Det er særlig vigtigt, hvis du har en webshop – her er gode beskrivelse af dine produkter vigtige både for personer med synshandicap og for SEO optimering.
  2. Navigation med tastatur ‘tab’: Sikre, at din hjemmeside kan anvendes udelukkende ved brug af tastatur – brugeren skal kunne navigere rundt med og udføre relevante handlinger udelukkende ved brug af tastatur. Og det skal til enhver tid være tydeligt, hvilke elementer brugeren har fokus på. Dette er afgørende for personer med motoriske handicap, der ikke kan bruge en mus. Og for personer, der har en midlertidig skade eller bare foretrækker at bruge tastatur fremfor musen.
  3. Zoom og tekstforstørrelse: Gør din hjemmeside skalerbar, så tekst og billeder kan forstørres uden at miste kvalitet. Dette hjælper personer med synshandicap eller dem, der har brug for større tekst for at læse indholdet på dine sider. Dette er særligt vigtigt, når din digitale løsningen anvende på en mobil enhed som telefon eller tablet – her har en stor del af brugerne sat forstørret tekst op i enhedens indstillinger – det skal din løsning være robust overfor. Ligeledes skal løsningen kunne bruges i både vandret og lodret position alt efter brugerens præferencer.
  4. Farvevalg: Vær opmærksom på farvekontraster og undgå at stole udelukkende på farver for at kommunikere information. Dette hjælper personer med farveblindhed eller andre synsproblemer.
  5. Struktur af indhold: Sørg for, at den semantiske struktur svarer til den visuelle struktur – hvis tekster ser ud som – og fungerer som – overskrifter, så skal de også være defineret som sådan i den semantiske struktur. Det samme gælder f.eks. punktlister, tabeller mm. Dette hjælper skærmlæserbrugere med at navigere godt og sikkert i din løsning, da skærmlæsere bruger denne semantiske struktur.
  6. Undertekster på video indhold: Tilføj undertekster til dine videoer, så personer med hørehandicap eller folk, der ikke har mulighed for at lytte, forstår budskabet i dit indhold.

Du kan på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside få en masse konkret hjælp og vejledning til en række af disse emner samt mange andre. Du finder det via dette link: https://digst.dk/digital-inklusion/webtilgaengelighed/vejledning/

Tilgængelighed som en forretningsparameter

I erkendelse af vigtigheden af ​​webtilgængelighed som en grundlæggende forudsætning for en inkluderende onlineoplevelse og en nødvendighed for at opnå forretningsmæssig succes, er det afgørende for virksomhedsejere at træffe målrettede skridt for at gøre deres digitale platforme mere tilgængelige. Ved at implementere de nævnte tiltag til webtilgængelighed kan virksomheder ikke blot forbedre brugeroplevelsen for alle besøgende, men også udvide deres kundebase, forbedre deres synlighed på søgemaskiner og vise engagement i inklusion og ansvarlig forretningspraksis. Derfor bør enhver virksomhedsejer prioritere integrationen af webtilgængelighedsstandarder som en central del af deres digitale strategi for at sikre en mere tilgængelig onlineverden for alle.

Lovgivningen

Og så er der jo også lige det med lovgivningen. Fra 28.6.2025 skal produkter og tjenester overholde den nye lov om tilgængelighed for produkter og tjenester. Det har vi skrevet noget mere om i blogindlægget her: https://inqludeit.dk/tilgaengelighedsloven-hvad-du-skal-vide-som-virksomhedsejer/

Kom godt i gang

Vi tilbyder et gratis tjek af din løsning. Vi vælger nogle centrale sider / funktioner ud og tester dem for de vigtigste af kravene. Du får en lille rapport med vores resultater, og vi går det igennem med dig og giver dig råd til, hvordan du kan prioritere indsatsen i at forbedre tilgængeligheden i din løsning. Du bestiller et gratis tjek her: https://inqludeit.dk/gratis-test-af-webtilgaengelighed/

Del dette indlæg

Du vil måske også være interesseret i...